Μαρμαράς

Ο Νέος Μαρμαράς είναι μια κοσμοπολίτικη παραθαλάσσια κωμόπολη της Σιθωνίας του νομού Χαλκιδικής με 3.100 περίπου κατοίκους και απέχει 125 χιλιόμετρα από την Θεσσαλονίκη.

Ιδρύθηκε τον Αύγουστο του 1924 από πρόσφυγες, καταγόμενους από το νησί Μαρμαράς της Προποντίδας. Ως τα τέλη της δεκαετίας του ’60, εγκαταστάθηκαν στον οικισμό και αρκετοί κάτοικοι από το γειτονικό, παραδοσιακό βυζαντινό οικισμό, Παρθενώνα (οικισμός σε υψόμετρο 320 μέτρων με χαρακτηριστικά παραδοσιακά σπίτια). Το χωριό αναπτύχθηκε τουριστικά κυρίως μετά την οικοδόμηση του ξενοδοχείου Porto Carras, τη δεκαετία του ʼ60.

Ο Νέος Μαρμαράς απλώνεται σε φυσικούς κολπίσκους που διαδέχονται ο ένας τον άλλο. Κάθε χρόνο τον επισκέπτονται πολλοί τουρίστες καθώς συνδυάζει με μαγευτικό τρόπο τη θάλασσα με το βουνό, την κοσμοπολίτικη διασκέδαση με την απόλυτη χαλάρωση και απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες και τα γούστα. Οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν τοπική αλλά και διεθνή κουζίνα και να επισκεφτούν τα πολυάριθμα καταστήματα στα οποία, εκτός από τα είδη καθημερινής ανάγκης, μπορούν να βρουν πρωτότυπα δώρα και αναμνηστικά.

Οι κάτοικοι του Νέου Μαρμαρά, ως πρόσφυγες, έδωσαν στην περιοχή έναν ξεχωριστό χαρακτήρα, που διακρίνεται ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των τοπικών εκδηλώσεων που γίνονται συνήθως το καλοκαίρι. Κυριότερες ασχολίες τους είναι ο τουρισμός, η αλιεία, η ελαιοκομία και η αμπελοκαλλιέργεια.

Στον οικισμό λειτουργούν μεταξύ άλλων Τράπεζες, Αγροτικό Ιατρείο, Λιμεναρχείο, Πυροσβεστική, Αστυνομικός Σταθμός και Ταχυδρομείο.

Παραλίες στον Νέο Μαρμαρά

Οι περισσότερες παραλίες της περιοχής είναι βραβευμένες με Γαλάζια Σημαία.

Βόρεια του Μαρμαρά, είναι αξιοποιημένες και διαθέτουν αναπτυγμένες υποδομές.

Στην παραλία του Νέου Μαρμαρά που ξεκινάει από τον τελευταίο κόλπο και εκτείνεται μέχρι το Porto Carras, υπάρχουν οργανωμένα beach bar, ψαροταβέρνες και διάφορα mini-markets.

Νότια του Μαρμαρά και μετά την περιοχή του Porto Carras, οι περισσότερες παραλίες είναι επισκέψιμες μόνο δια θαλάσσης, είναι ήσυχες και προσφέρουν γαλήνιο τοπίο εξαιρετικής ομορφιάς.